KulPress Webáruház termék bemutató blog

KulPress Webáruház termék bemutató blog

Sebészeti maszkok, arcvédő maszkok piaca.

Gonosz nyerészkedők, vagy kényszerkereskedők?

2020. március 25. - Kulcsár Márton

A következő bejegyzés témája erősen megosztó lehet.Lesz aki egyetért vele, lesz aki erős érvékkel támadni fogja,személyes sértésnek véve, illetve biztosan lesz akit egyáltalán nem érdekel,így még csak meg sem nyitja.

A SZAKÉRTŐK ÉS POLITIKUSOK ÁLLÁSPONTJA IS KÜLÖNBÖZIK A TÉMÁBAN

Hatalmas és éles viták övezik a maszkok használatának mikéntjét. A legijesztőbb az, hogy neves és elismert emberek véleménye is változik a témában.Amit azonban kijelenthetünk, hogy az egészségügyi védőeszközök tekintetében a kereslet a járvány kitörése óta jelentősen meghaladja a kínálatot, tehát erős hiánycikknek számítanak.

 

1.jpg


A TÍZSZERES, HÚSSZOROS, DRÁGUALÁS SEM RITKA

A járvány előtt a patikában az egyszerű orvosi szájmaszkok körülbelül 50 forintba kerültek. Jelenleg ezen maszkok árai 350-400 forinttól indulnak, de nem ritka a 8-900 forintos, vagy még annál is magasabb ár.

Böngészve a különböző hirdetések kommentjeit (facebook, vatera stb.) a látogatók magukból kikelve fenyegetik a kereskedőket a létező összes intézménnyel, hatósággal a magas árak miatt. Az ár magas, sokszorosa a korábbinak,de a maszkok köszönik szépen, azért csak fogynak szépen (már amikor kaphatóak).

HONNAN, HOGYAN JUTNAK EL A MASZKOK A FELHASZNÁLÓHOZ?

Azt hiszem, az könnyen belátható, hogy egy terméket mezei végfelhasználó a legritkább esetben vásárol közvetlenül a gyártótól. Védőmaszkot meg pláne nem! (bár ezt a jelenlegi helyzet felül írta: ha a szomszéd mari néni varja, akkor az már gyártói beszerzés).

Mint a legtöbb termék , így a szájmaszkok is több ún. disztribúciós csatornán jutnak el a fogyasztóhoz:

2.jpg

 

 

A fentiek alapján az értékesítési csatorna hossza különböző hosszúságú lehet (zéró szintű, egyszintű, kétszintű, háromszintű).Ez függhet akár az adott terméket gyártó cég értékesítési stratégiájától is.

Tapasztalataim alapján a leggyakoribb a kétszintű értékesítési csatorna, amikor a gyártó és a fogyasztó közé két közvetítő (jellemzően nagy- és kiskereskedelem) ékelődik.

MINDEN KERESKEDŐ NYERÉSZKEDŐ, TISZTESSÉGTELEN ÁRAKKAL DOLGOZIK?

Mint azt már tudjuk a szájmaszkok, mire eljutnak egy vásárlóhoz akár többször is gazdát cserélhetnek. Minden csatornát, valamekkora emelkedéssel hagy el.Ez lesz az adott csatorna haszna.Na de honnan indul a drágulás???
Most jön a nem meglepő megállapítás: elsősorban az alapanyagok, a gyártók piacáról indult útnak jelentős drágulás a járvány kitörésekor.

Jelenleg egy közepesen tehetséges kereskedő 0.3 - 0.5 dollár / db árat tud kialkudni a termék kínai gyártójánál ( vagy jellemzően egy kínai közvetítőnél). Ez az ár a jelenlegi dollár árfolyam mellett kb.99-165 forint közötti vételárat jelent.Ez erősen függ a kívánt darabszámtól.Sőt, leginkább attól függ!

Pompás! Ott tartunk, hogy megvan véve a kívánt mennyiségű maszk.Azt el kell indítani hazafelé a messzi Kínából. Ez történhet légi postával, vonattal, hajóval stb. A megvett maszk hiánycikk, instabil, folyamatosan változó piaccal, sok belépő új piaci szereplővel(természetesen eladói oldalon), nincs idő tökölni...tehát a szállításra optimális választás a leggyorsabb és egyben legdrágább mód, a légi szállítás.

Légi szállításon belül is van több verzió, cég stb. , de maszkonként számolhatunk legalább 20 forintos szállítási költséggel. 

Pompás!

A termék megérkezett az országba.Már csak ki kell rá fizetni az áfát és a vámot és máris jöhet a következő szint!

plane-170272_640.jpg

 

MENNYIBE IS KERÜLT A BESZERZÉS?

Miután kifizettük a gyártói költségeket + szállítás + áfa és vám kb., ott tartunk , hogy egy maszk 155-241 forint közötti áron került hozzánk. Ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy amennyiben teljesen non profit módon , egy szervezet akarja beszerezni a maszkokat, akkor is a korábbi ár minimum háromszorosát, de akár ötszörösét kell érte fizetni.(a fenti számokban az egyszerűség kedvéért nem jelenik meg pl. a környezetvédelmi termékdíj, melyet a magyarországi első forgalomba hozónak kell viselnie)

MOST AKKOR TÉNYLEG NYERÉSZKEDÉS?

Összegezve tehát egy maszk jelenleg kb. 155-241 forintért került az itthoni első kereskedőhöz. A fent már megállapított kétszintű értékesítési csatorna alapján tehát a nagykereskedő továbbadja  kiskereskedőnek, aki végül a végfelhasználónak értékesíti!

A legszerényebb (de tényleg) árréssel számolva, kétszintű csatornán keresztül meghízva, egy maszk reális piaci ára valahol 255-360 forint közé eshet.(hógolyó effektus)

snowball-957759_640.jpg

ÖSSZEGEZVE:

A fentiek alapján már belátható, hogy honnan származik a cikk elején említett 350-400 forintos ár. Az árdrágulás Kínából indult az alapanyag , illetve gyártási költségek emelkedésével.Ennek okait talán majd egy következő bejegyzésben összeszedem (abban az esetben , ha jelen írásért addigra nem szednek szét, azok, akik szerint igen is bűncselekményt követ el, az aki 350-400 forintért árul egy orvosi maszkot) ;)

Fenti bejegyzés szövege nem tekintendő szent írásnak. Matekból mindig is gyenge voltam (és a helyesírásom is szörnyű), a számok lehetnek pontatlanok, de az arányok a valóságot tükrözik!

Arra az esetre, ha ezt az írást rajtam kívűl más is elolvassa, fontosnak tartom megemlíteni, hogy fontos , nagyon fontos komolyan venni a védekezéssel kapcsolatos ajánlásokat, melyek közül a legfontosabbak:

  • személyi higiénia
  • aki teheti maradjon otthon
  • a halasztható emberi kontaktusok mellőzése

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mutatom.blog.hu/api/trackback/id/tr5715557210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása